Цікавинки

:: Історія косметики

Декілька коротких фактів

1

Декоративна та лікувальна косметика була відома ще у Древньому Єгипті: красуні тих часів фарбували волосся, наносили пудру, тіні, рум’яна, а також знали сотні рецептів мазей, засобів для обличчя та ароматів, що могли перетворити огрядну жіночку на юну дівчину. У папірусах описуються муки єгипетських жінок: очі вони підфарбовували чорним порошком «косметиконом», а лоб - мідним купоросом або молотим малахітом. Вмиватися їм доводилося товченою цеглою, піском, пемзою та попелом (до мила в ті часи ще не додумалися).

Хоч у наші часи з милом та гелем знайомий кожен, та красуні вперто користуються єгипетськими рецептами, використовуючи скраби. Не цегла, але за своєю дією їй не поступається.

2

Професія косметолога виникла вперше у Древній Греції. Людина, що за допомогою спеціальних засобів допомагав жінкам прибирати дефекти шкіри, називалася «косметом». Він прописував масаж, водні процедури, креми, а також допомагав маскувати вади за допомогою косметики.

3

У Римі косметиці приділялося така велика увага, що Сенат був вимушений прийняти закони, що обмежували ввезення її з інших країн, оскільки закупка косметичних засобів з Єгипту, Китаю, країн Аравії серйозно ударила по скарбниці. Римських жінок, що прагнули до краси, не лякало нічого, навіть пігменти з різних отруйних речовин (на кшталт  кіноварі), які містилися у прообразі губної помади.

4

Помаду вперше використовували у Месопотамії та виготовляли її з бджолиного воску, червоного пігменту та жиру тваринного походження. Пізніше помада з’явилася у Древньому Єгипті, Греції та Римі. Саме слово «помада» походить від латинського pomum, що буквально означає «яблуко». Саме з яблук виготовлялися перші помади для губ.

5

Християнська церква ставилася дуже негативно до будь-яких змін зовнішності та звинувачувала жінок, що користуються косметикою, у святотатстві. Також був виданий закон, що вважав недійсним шлюб, в який жінка втягувала чоловіка, не демонструючи свій природній вид та приховуючи косметикою недоліки. Таку жінку звинувачували у чаклунстві.

6

Лак для нігтів був відомий у Китаї у 30 столітті до нашої ери. Довгі нігті вважалися ознакою вищого походження. Щоб продемонструвати, що вони аж ніяк не займаються ручною працею, жінки відрощували нігті довжиною до 25 сантиметрів, а чоловіки бачили у довгих нігтях амулет від зла.

7

Прототипом сучасної косметички став дамський футляр-несесер з косметичними засобами на кшталт пальмової чи м’ятної олії, майоранової мазі. Наявність такого футляру свідчила про забезпеченість його власниці.

8

У XVII столітті у моду увійшла пудра - її накладали на волосся та обличчя і чоловіки, і жінки. Пізніше стали використовуватися мушки та накладні брови із шматочків мишачих шкурок, а за щоки ховали пробкові кульки, щоб підкреслити округлість обличчя. Вийти на люди у своєму природному вигляді вважалося верхом непристойності.

9

У вікторіанську епоху у Англії навпаки, використання косметики стало свідченням низької моралі. Тому дами лише щипали свої щоки та кусали губи, щоб мати більш рум’яний вигляд.

10

Перша компанія, що випустила туш для вій, була «Юджін Ріммел» у XIX столітті. Перша сучасна туш була створена хіміком Вільямсом 1913 року для своєї сестри Мабель та являла собою суміш вугільного пилу та вазеліну. Від поєднання імені Мабель та назви компоненту туші - вазеліну -  з’явилася назва однієї з провідних косметичних компаній - Maybelline. Упаковка туші отримала сучасний вигляд (туба) лише 40 років потому, завдяки Гелені Рубінштейн.

 

Магазин «Скриня» дякує Богдану Гдалю за дозвіл використання шрифту Велес.

Счетчик PR-CY.Rank каталог сайтів