Новини

Всі новини ->

10/11/13 ::  Поповнення у сувенірах

Їхав собі один німецький пенсіонер із Швейцарії до Мюнхену, і все було б добре, якби не пильні німецькі митники. А звернули вони увагу на те, що у гера Корнеліуса Гурліта при собі були у конверті незадекларовані 9000 євро, що лиш на 1000 перевищує суму, яку можна не декларувати. От так ця зайва тисяча і стала ниточкою, за яку потягнули чиновники.

А витягли вони те, що у німецьких податківців інформації про цього 80-річного дідуся не було взагалі, дожив він до старості, не маючи легальних джерел прибутку, у нього не було медичної страховки, і про нього не знали соціальні служби. Ну зовсім він ніде не існував. Орендував скромну квартирку за 650 євро. І от у цій квартирі під час обшуку і були знайдені півтори тисячі картин відомих художників, що вважалися зниклими назавжди. Серед авторів - Дега, Ренуар, Матісс, Пікассо, Шагал, Мунк, Дікс, Бекман, Марк. Загалом вся колекція оцінена на суму понад 1 мільярд євро!!! От такий собі Корейко німецького розливу.

Макс Бекман. Приборкувач тигрівЯк з’ясувалося пізніше, всі ці картини виставлялися в рамках пересувної "Виставки дегенеративного мистецтва", яка була організована Гітлером з просвітницькою ціллю, щоб ознайомити населення - яке мистецтво "правильне", а яке - "дегенеративне". А батько нашого героя - Гільдербранд Гурліт - німецький мистецтвознавець, якому Гебельс доручив знаходити і вилучати з музеїв та приватних колекцій картини "дегенеративного мистецтва" - вони йшли на продаж за кордон, бо Рейху потрібні були гроші. Але Гурліт-старший хвацько скористався моментом і чимало конфіскованих картин не реєстрував, а зберіг для своєї колекції. Яка й перейшла до сина після загибелі мистецтвознавця у автокатастрофі.

Найцікавіше те, що майбутня доля нинішньої колекції ще не визначена, оскільки ще живі справжні власники картин, у яких вони були колись конфісковані. Або ж їхні нащадки можуть претендувати на повернення.

Хоча чимала частка все ж таки буде визнана власністю гера Гурліта.

Thomas KinkadeНа жаль, серед конфіскату немає картин, на які може претендувати магазин Скриня, але у нашій галереї є чимало цікавих творів, які хоча й не мають відношення до "дегенеративного мистецтва", але теж примушують зупинитися і помилуватися. Або й придбати уподобане полотно для своєї домівки.

 

Всі новини ->

Всі новини ->

Магазин «Скриня» дякує Богдану Гдалю за дозвіл використання шрифту Велес.

Счетчик PR-CY.Rank каталог сайтів