Консультації:: Дошки кухонніТорцева обробна дошкаЧасто нас запитують, а що таке торцева кухонна обробна дошка. Познайомимо наших читачів з цим дійсно унікальним кухонним атрибутом. Перш за все торцева дошка - це дерев’яна дошка, в якій волокна розташовані не паралельно поверхні, як у звичайних дошок, а перпендикулярно. Що це дає? Як не дивно, але торцева поверхня деревини міцніша та довговічніша. На першу думку, повинно бути навпаки, адже жоден дорослий чоловік, що хоч раз тримав сокиру в руках, знає, що рубати поліно впоперек волокна - «марна праця хлібороба», тому колоти потрібно вздовж. Саме в цьому й справа - розколоти сокирою торцеву дошку дуже легко, але ж ми користуємося ножем, прикладаємо менше сили і не маємо наміру нічого розколювати. Зате з плином часу волокна звичайної дошки все ж таки перерізаються ножем, відлущуються, і дошка (як правило в центрі поверхні) стає все тоншою і тоншою, з пласкої перетворюється у подобу наших доріг. В той же час торцева дошка не має таких проблем. Ніж лише ледь проникає між волокнами у верхній частині поверхні, і в результаті поверхня залишається цілою та практично неушкодженою. До речі, саме тому і ножі під час роботи на такій дошці тупляться не так швидко - зазвичай ніж тупиться від того, що на звичайній дошці перерізає волокно. Отже, при активному використанні не так часто потрібно гострити ножі. Що оцінять професіональні кухарі. Ну і оскільки волокна деревини лишаються неушкодженими, то на відміну від традиційних дошок, з продуктами до шлунку не потрапляють мікрочастки деревини. Страшного в цьому нічого, отруїтися цим неможливо, але й доброго в цьому мало. В решті решт наш шлунок не призначений для перетравлення таких продуктів. Також є перевага з точки зору гігієни - після перерізання волокон звичайної дошки в місця надрізів потрапляють бактерії, які не завжди якісно вимиваються. А оскільки, як ми вже з’ясували, волокна у торцевої дошки після надрізу змикаються, то шлях для бактерій перекритий. Додатково для захисту використовується спеціальна мінеральна олія (що застосовується в медицині, може вживатися усередину), якою можна (потрібно) обробляти поверхню. Як варіант - можна використовувати лляну олію. Олія проникає в торці волокон на деяку глибину, захищаючи дошку від бактерій, та створюючи гарний вигляд дошки. На відміну від звичайної дошки, яка після такої обробки лиш покривається тонкою плівкою олії. Торцеві дошки виготовляються з якісної твердої деревини - дуб, бук, ясень, клен, горіх. Звісно, що технологія виготовлення такої дошки відрізняється від традиційної. По-перше, дошка буде набагато товщою за звичайну. Але від цього вона буде також масивнішою та стійкішою до випадкових механічних пересувань по столу. При виготовленні торцевої дошки використовується клей, що повинен бути сертифікованим та дозволеним для склеювання деталей, що контактують з харчовими продуктами. Такий клей не повинен містити формальдегід, бути водостійким. Ну і не забувайте, що на кухні повинна бути не одна дошка, а набір. Для кожної групи продуктів - окрема. М’ясо, хліб, овочі, сири - ріжуться на окремих дошках. Але це знає кожна господиня.
|
Магазин «Скриня» дякує Богдану Гдалю за дозвіл використання шрифту Велес.