Цікавинки

:: Коротка історія парасольки

Від дощу та від сонця

 

«Основна маса» освічених людей з іноземних мов знають англійську. Французьку - значно менше. Хоча більшість населення можуть назвати декілька слів а то й виразів з інших іноземних мов, не знаючи самої мови. Дається взнаки знання літератури, кінематографу, історії, афоризмів, анекдотів в решті решт. А ла гер ком а ла гер, пур куа па, же не манш па сіс жур, хенде хох. Хоча ні, останній приклад з іншої опери.

Ну от із словом парасолька. Майже всі «не французи» впевнені, що походить від французького parasola - від (проти) сонця. Тобто para - проти (від), а sola - сонце, яке і у Африці сонце. Тим паче, що у мові, близькій до французької, є відомі слова O sola, o sola mio. Отже сонце - це sola.

А ні. Так, та трохи не так. По-перше, сонце французькою -  soleil [solei]

Якщо вже розкладати це слово на складові, то отримаємо або paré soleil - прикрашений сонцем, або  para soleil - навіс, козирок від сонця.

Парасолька від сонцяНу звісно ж! Будь-яка новомодна річ (а парасольки у Франції з’явилися у XVII столітті) використовується як прикраса, вже попутно виконуючи свою основну функцію.

А не полінуйтеся, гляньте до словника - як буде французькою парасолька? Parapluie!!

Згодом, коли англієць Джонас Генвей вирішив, що парасолька краще захищає від дощу, аніж від сонця, хитрі французи для цього винаходу підібрали інше слово, схоже за вимовою, але таке, що передає основну функцію: Parapluie - проти дощу.

Ну то французи, що хочуть, те й роблять із своїми словами. А інші мови існують із старими запозиченнями.

До речі, це стосується і російського слова голландського походження зонт.

Zonnedek - навіс, козирок від сонця, хоча запозичення відбулося від слова  Zondec - навіс від сонця на кораблі.

Першу парасольку, що складається, винайшли знов-таки французи ще 1715 року, але не надали цьому великого значення. Тому перший патент на таку модель був виданий у США аж 1969 року, і з 1970 року почалося масове виробництво.

Історично парасольки існували задовго і до французів, і до цивілізованої Європи - ще з ХІ століття до нашої ери вони відомі і у Китаї, і у Єгипті. Згодом парасолька стала елементом культури у Індії. Більша кількість парасольок у оточенні знатної людини визначала більший статок та стан у суспільстві.

ПарасолькиНинішні парасольки виготовляються за останнім словом науки і техніки, з використанням новітніх матеріалів. Вони можуть бути прозорими, подвійними (парасолька для двох), класичними (парасолька-тростина), мати різну форму Парасолька-тростината розмір. Єдине, що не змірюється віками - ідея конструкції.

Парасольки згадуються і у кінематографі. Пригадайте: "Шербурські парасольки" , "Укол парасолькою", "Двоє під однією парасолькою".

В супермаркеті Скриня кваліфікований персонал допоможе вам підібрати потрібну парасольку. Чоловічу, чи жіночу, до чоловічого костюма, чи до жіночого брендового одягу виробництва компанії Tiffi або Nelva.

Можна придбати або парасольку-тростину, або парасольку, яка у складеному вигляді поміститься і у чоловічу барсетку, і у жіночу сумочку.

 

Магазин «Скриня» дякує Богдану Гдалю за дозвіл використання шрифту Велес.

Счетчик PR-CY.Rank каталог сайтів